فهرست مطالب
برای مطالعه مطالب هر سر فصل، کافیست از لیست زیر، بر روی تیتر مورد نظر کلیک نمایید.
- نحوهی فعالسازی iAM
ایجاد رزومه جدیدو ویرایش
ایجاد رزومه جدید
اگر برای اولین بار است که وارد میزکار سرویس iAM میشوید، قطعا هیچ رزومه ای ایجاد نکرده اید و این بخش را خالی مشاهده خواهید کرد.
پس از کلیک بر روی این گزینه، یک رزومهی تکمیل شده با اطلاعات پیشفرض نمونه به شما نمایش داده خواهد شد که شما قادر خواهید بود این اطلاعات را حذف نمایید و خودتان آنها را به سلیقهی خودتان تکمیل نمایید و یا آنکه اطلاعات پیشفرض را بر اساس اطلاعات خودتان ویرایش نمایید.
ما در این آموزش اطلاعات پیشفرض را حذف کرده و خودمان شروع به تکمیل اطلاعات یک رزومه خواهیم کرد.
یا از بخش ویرایشگر رزومه،مطابق عکس زیر، بر روی دکمهی "تنظیمات رزومه" کلیک کنید.
یا مجددا به میزکار مراجعه کرده و مطابق تصویر زیر، بر روی دکمهی تنظیمات رزومهی مورد نظر کلیک نمایید.
- تنظیمات پایه
- تنظیمات SEO
تنظیمات پایه
- عنوان:
- زبان:
- رزومه زبان دوم
پس از این کار نیاز است تمامی زبان های رزومه را به یکدیگر لینک کنید.
از این رو برای مثال به "بخش تنظیمات پایه" رزومه فارسی مراجعه کنید و از این بخش، رزومه هایی که میخواهید برای زبان های دیگر، به این رزومه لینک شود را انتخاب نمایید.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، ما این رزومه را به زبان فارسی تکیمل کردهایم و میخواهیم مخاطب به رزومه های زبان های انگلیسی، عربی و فرانسوی لینک شود.
- لینک به دیگر رزومههای شما:
برای مثال شما یک رزومه در زمینهی فعالیتهای فروش و بازاریابی خود تکمیل کردهاید و یک رزومه در زمینهی فعالیتهای هنری خود و یک رزومه برای کسب و کارتان در این بخش میتوانید رزومهی فعالیت های هنری و
رزومهی کسب و کار خود را به رزومهی اصلی لینک کنید تا آنها هم به مخاطبان شما نمایش داده شود.
- آدرس رزومه:
بنابراین در انتخاب این عبارت بسیار دقت کنید.
تنظیمات SEO
- نام:
- کلمهی کلیدی:
در این کادر میبایست کلمات کلیدی مرتبط به رزومهی خود را وارد کنید. بهتر است کلمه کلیدی کانونی اول از همه در ابتدای خط وارد گردد. کلمات مشابه، مترادف و یا کلمات متضادی که حدس میزند کاربران ممکن است آن ها را در گوگل جستجو نمایند، در این بخش وارد نمایید و کلمات را با کاراکتر ویرگول از یکدیگر جدا کنید.
برای مثال اگر نام خود را به عنوان کلمه کلیدی کانونی در نظر گرفتهاید، آن را در ابتدا وارد کنید، سپس کلماتی که مخاطب را به رزومهی شما ارجاع میدهد و مرتبط به شما است را وارد کنید. برای مثال همانند تصویر زیر، تخصص خود را وارد کنید، سمت کاری خود را وارد کنید و ...
نکته: (مجموع کاراکتر های وارد شده در این کادر نباید کمتر از 20 و بیشتر از 200 باشد.)
- توضیحات صفحه:
نکته: حتما یک متن کوتاه به صورت جمله در این بخش برای توضیح رزومهی خود وارد نمایید و از قراردادن کلمات کلیدی در این بخش بپرهیزید.
نکته: حتما همانند تصویر، حداقل یک بار و حداکثر دو بار از کلمه کلیدی کانونی در این متن استفاده کنید.
- دکمهی ذخیره:
دکمهی توقف انتشار: در صورتی که پس از تکمیل تمامی قسمت های رزومه، آنرا منتشر کردهاید و دیگر نمیخواهید در نتایج گوگل به مخاطبین نمایش داده شود، می بایست با زدن این دکمه، رزومه را از حالت انتشار خارج نمایید.
برای این کار میبایست به صفحهی میزکار سرویس iAM مراجعه کنید و بر روی دکمهی "ویرایش" رزومهی مد نظر کلیک نمایید.
ابزار کنار صفحه
- انتخاب قالب :
برای انتخاب قالب بر روی این آیکون کلیک نمایید و قالب دلخواه خود را انتخاب نمایید تا اطلاعات خود را بر اساس چیدمان قالب، تکمیل نمایید.
- تنظیمات پایه رزومه:
- پاک کردن صفحه:
- تاریخچه تغییرات:
این بخش 2 نوع تاریخچه در اختیار شما قرار خواهد داد
- تاریخچهی تغییراتی که بر روی محتوای رزومهی خود انجام داده اید
- تاریخچهی تغییراتی که بر روی ظاهر گرافیکی رزومه انجام داده اید و آن تغییرات را به عنوان قالب در این قسمت ذخیره شده.
- ذخیرهی قالب:
ابزار کنار صفحه
- انتخاب قالب :
برای انتخاب قالب بر روی این آیکون کلیک نمایید و قالب دلخواه خود را انتخاب نمایید تا اطلاعات خود را بر اساس چیدمان قالب، تکمیل نمایید.
- تنظیمات رزومه:
- پاک کردن صفحه:
- تاریخچه:
این بخش 2 نوع تاریخچه در اختیار شما قرار خواهد داد
- تاریخچهی تغییراتی که بر روی محتوای رزومهی خود انجام داده اید
- تاریخچهی تغییراتی که بر روی ظاهر گرافیکی رزومه انجام داده اید و آن تغییرات را به عنوان قالب ذخیره کرده اید.
- ذخیرهی قالب:
نحوهی تکمیل رزومه
حالا که با ابزارهای اطراف صفحهی این رزومه ساز و بخش میزکار به خوبی آشنا شدهایم، بهتر است کمی در مورد نحوهی تکمیل رزومه صحبت کنیم.
نکته بسیار مهم: در ابتدای مسیر تکمیل رزومه این نکته را می بایست خاطر نشان شویم که هرگز قسمت ویرایش رزومه را در چندین دستگاه و یا در چندین سربرگ مرورگر باز نکنید. زیرا سیستم iAM به گونه ای طراحی شده است که آخرین تغییرات را در خود ذخیره خواهد کرد.
ممکن است شما بخشی از اطلاعات را در یک سربرگ و بخشی دیگر را در سربرگ دیگر تکمیل کرده باشید. با این کار اطلاعاتی که در آخرین سربرگ وجود دارد بر روی رزومه ثبت خواهد شد و امکان ازبین رفتن بخشی از اطلاعات شما و عدم نمایش رزومه وجود دارد و(ممکن است بخشی از اطلاعات شما از بین رود و بر روی رزومه نمایش داده نشود. )در صورتی که این اتفاق برای شما افتاد، حتما به قسمت تاریخچهی رزومه مراجعه کرده و بر روی نسخه تغییرات مورد نظرتان کلیک کنید.
عکس پروفایل:
در صورتی که از قبل چندین فایل بر روی رزومههایی که ساختهاید آپلود کردهاید و فایل مورد نظر شما، در میان آن فایلها موجود میباشد، میتوانید بر روی زبانهی "فایلهای بارگذاری شده" کلیک نمایید و فایل مورد نظر را انتخاب کنید.
حتی زمانی که فردی کلمه کلیدی کانونی شما را جستجو میکند، مجموع عباراتی که در این دو کادر نوشته اید، در نتایج جستجوی گوگل به مخاطب نمایش داده خواهد شد.
نکته: بنابراین دقت نمایید، حتما از کلمه کلیدی کانونی خود در این دو بخش استفاده نمایید.
برای تکمیل هر کدام کافیست بر روی کادر مربوطه کلیک کنید و شروع به تایپ اطلاعات خود نمایید.
اضافه کردن بخش جدید
در برخی از قالبها، امکان افزودن بخش جدید و درج اطلاعات در نوار کنار صفحه وجود ندارد و فقط میتوانید در بدنهی اصلی قالب، بخشهای جدیدی برای درج اطلاعات گوناگون اضافه نمایید.
البته بخشهایی که در نوار کنار صفحه، برای درج اطلاعات، در اختیار شما قرار خواهد گرفت، بسیار محدود تر از بخشهایی است که میتوانید در بدنهی اصلی رزومه، اضافه نمایید.
برای مشاهدهی این امر، به تصویر زیر توجه نمایید.
- بیوگرافی
- سوابق شغلی
- سوابق تحصیلی
- مهارتها
- گالری (شامل عکس و فیلم میباشد)
- بخش تاریخ
- گواهینامه
- بخش متن
- نقشه
- تماس با من
- آمار بازدید
- نظرات پیشنهادات
برای مثال از "بخش متن" چندین بار بر روی رزومه استفاده کنید و متون متفاوت مورد نیاز را در آنها درج کنید. با این قابلیت شما هرگز برای درج اطلاعات در iAM، محدود نخواهید شد.
افزودن بخش مهارت به رزومه
برای این کار پس از کلیک بر روی "اضافه کردن بخش" بر روی گزینهی مهارتها کلیک کنید.
- شما در این قسمت، امکان این را خواهید داشت تا بخش مهارت ها را حذف اضافه ویا جابه جا نمایید یعنی زمانی که بخش های دیگر را افزودید بتوانید با فلشهای بالا و پایین، جایگاه و ترتیب نمایش این بخش را تغییر دهید.
- به صورت پیشفرض عنوان در نظر گرفته شده برای این بخش "مهارتها" میباشد اما شما میتوانید آن را تغییر دهید. برای مثال: مهارتهای فردی، مهارتهای تخصصی و ....
- بخش بعدی مرتبط به تیتر مهارتی است که میخواهید آن را به نمایش بگذارید. برای مثال در مهارتهای تخصصی ، عنوان "برنامه نویسی" را میتوانید قرار دهید.
- بخش بعدی درج امتیازی است که شما خودتان در آن مهارت به خودتان میدهید.
- آخرین بخش مرتبط به توضیحاتی است که تمایل دارید مخاطب درمورد مهارت تخصصی شما بداند و یا مطالعه کند.
در بیوگرافی شما میتوانید تیتر "بیوگرافی" را به هرچه که میخواهید تغییر دهید و در قسمت توضیحات، متن مورد نظر خود را تایپ نمایید.
برای پاک کردن این بخش و یا برای جابجایی ترتیب نمایش میتوانید از آیکونهای بالای این بخش استفاده کنید.
همچنین برای ویرایش و تغییر استایل متن وارد شده، ابتدا بر روی متنی که نوشتهاید کلیک کرده و آنرا انتخاب نمایید، سپس با استفاده از ابزار ویرایشگری که در این بخش در اختیارتان قرار داده شده است، استایل متن خود را تغییر دهید. برای مثال بخشی از متن را هایلایت کرده و یا راست چین نمایید.
دقیقا همانند سایر نرم افزارهایی که ویرایشگر متن دارند، میتوانید بخشی از متن را به سایت و یا شبکه های اجتماعی خود لینک دهید.
به محض آنکه با ماوس خود بر روی قسمت ایجاد شده میروید، به رنگ آبی درآمده و ابزاری را برای ویرایش و تغییر اولویت نمایش سوابق شغلی در اختیار شما قرار خواهد داد.